onsdag, maj 29, 2013

Det tål att tänkas på

Idag säger maken adjö till tre mattelärare, vips så drogs tjänsterna in för de tre behöriga och legitimerade. Två har fått tjänst på högstadiet som de är överkvalificerade för, den tredje kanske startar företag. Många gånger har ju sagts att just de naturvetenskapliga ämnena ska få ett lyft i den svenska skolan och hur? Ja hur ska vi få välutbildade inom de ämnena att vilja satsa? Nu är det mer gångbart med språklärare plötsligt så bra att maken har den inriktningen men nästa månad är det nya trender kanske. Eleverna har man så fiffigt tänkt att hyra in på mattelektioner i någon privat skola när de vill uppnå de högre höjderna i matematik vilket alla inte vill. Tja hoppas de lärarna har godkända betyg i matte då och åtminstone gått ut gymnasiet själva.

Friskolekommittén har lagt fram ett förslag efter nästan två års utredning. Nästan alla partier var överens utom en socialdemokrat som reserverade sig något. Friskolornas Riksförbund är också kritiska till förslagen, särskilt de med ökad öppenhet och tillsyn! Låter som en självklarhet för oss andra förstås. Våra skatter går till alla skolor så naturligtvis ska föräldrar få en öppen skolinformation med jämförelsematerial. Problemet är ju också att vem som helst med vilken bakgrund som helst även kriminell får starta en friskola idag och när vinsten är "lagom" stor kan ägaren dra, mitt i terminen om hen vill och eleverna ska puttas in i någon kommunal skola igen för att få betygen som kan vara avslutet på grundskolan eller gymnasiet. Problemet är då att de kanske inte följt någon plan alls i studierna och inte har läst alls det som krävs. Eller t o m har friskolan "glömt" bort ett basämne.

Ett annat område som spårat ur rejält är de privata vårdcentralerna, även om en läkare är dömd tidigare för brott och blir portad från de allmänna vårdcentralerna så får han hurrarop, bidrag och kan starta en egen med subventionerade lokaler, kan ta över utrustning som landstinget betalat och anställa lite som han vill. Och just nu är en sådan vårdcentral akutstängd, ingen har kontroll över vad som sker där längre även om ägaren är häktad, en ägare som har skadat sina små patienter, förmodligen för livet med den typen av brott.
Jag gör den reflektionen att brända bilar de ersätts av försäkringsbolagen men ett skadat barns kropp och själ finns det inga försäkringar för.

Väninnan, tillika överläkare och specialistläkare på utlandsturné, får uppmaningen att ringa mig för det rapporteras oerhört mycket om Sverige i andra länder och våra rioter. Jag lugnar henne med att huset står kvar, vi är grannar, men alla dessa bränder och upplopp här blir oerhört mycket omskrivna och diskuterade i omvärlden. Nyttig erfarenhet säkert för Sverige och svenskarna som vet hur det ska vara. I andra länder...

Samtidigt så är det materiella skador ännu och jag tänker igen på att människor måste man vara försiktig med, särskilt när det gäller vem man lämnar sina barn till, förskolan där två svenska tanter kom från helvetet och plågade utländska ettåringar, på vårdcentraler, i idrottsklubbar, hos scoutledare, ja alla som söker sig till barnområdena och det är ruskigt att ingen kan gå säker. Även på Astrid Lindgrens barnsjukhus så har övergrepp skett på ett nyopererat barn, det anmäldes men togs inte upp först av åklagare men senare blev en vårdpersonal dömd. Mycket skulle vara säkrare om vi hade mer övervakning, fattar inte att vi har så konstiga lagar på de området. När det finns så mycket konstiga människor.
 
Uppdatering, som av en tanke kom detta i nyheterna nu: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5549538

I inget annat land bränns skolor som här och det som skett nu i dagarna har samma statistik år efter år säger polis och kommuner men det har fått uppmärksamhet nu bara. Vi kan inte skylla på det mångkulturella heller för i länder som har invånare från jordens alla hörn bränns inte en skola.

Och fördomar har vi nog alla, själv vågar jag inte resa till varken Malmö eller Göteborg:-). Sant, öppnar jag en tidning så har det precis varje dag hänt något våldsdåd där. Och överhuvudtaget finns mycket våldsamheter i södra delen av landet. Och tittar jag norrut så sker det sådant barbariskt fasansfullt där så det går inte att läsa om det ens, i en liten stad. Tycker Stockholm verkar mycket lugnare då:-).

Ja vi får se, Lövén läser jag har som sin enda coach Göran Persson, ja käre tid. Ett mål kanske att få sitta på en herrgård en dag som han. Fast först ska han ta över styret ett tag hoppas han och göra allt rätt igen:-). Ja om det vore så enkelt. Miljonprogrammet kom väl till under en viss politisk tid. https://sv.wikipedia.org/wiki/Miljonprogrammet

Får hoppas lite på Fridolin, han tar nya tag i skolans värld nu.

Och hoppas makens kolleger fick lite gott fika, de har gjort en insamling, är bara konstigt alltihop när det är människor som behövs, det ska "sparas", det känner jag igen från sjukvården. Förresten har en kollega på skolan "luft" i sin tjänst, det har jag aldrig hört talas om däremot på sjukhusen, så "hen" ska ta över makens "så ska det låta", maken som inte har luft i sin tjänst utan lite för mycket moln kanske:-). Och språkspecialisering för gymnasiet i sin legitimation, att ta lyssnandet och lärandet och grammatiken till en högre nivå. Att hen saknar samma kompetens det struntar man i bara luften fylls. Maken tycker iofs att det är skönt, har jobbat lite för mycket med "molnen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar