onsdag, december 07, 2016

Leeds

Vi for till Leeds en annan dag, trevlig tågresa både dit och hem, det är väldigt lätt i England att ta sig åt olika håll snabbt och smidigt, särskilt när man bor i en storstad. Lätt att åka till nästa. Här pågick en tysk julmarknad som återkommer varje år, vi ville besöka den och så promenera lite i arkaderna som Leeds är berömt för. Och i gamla stan.

På tidigt 1800-tal byggdes här arkader för de rika shoppinglystna och för de som ville ses, äta, umgås m.m. Det var då som Stockholm i jämförelse inte ens hade latrin eller annan form av sophantering, det kom först på 1870-talet och fram till dess var medelåldern i Stockholm under 30 år! Koleran härjade bland andra sjukdomar och Sverige var det fattigaste landet i Europa. Det tål att tänka på. Är inte så länge sedan. Och väldigt bra att få perspektiv. Vi glömmer så lätt och många lever i tron att vi haft det så bra jämt. Ja ungefär som nu. Inga fattiga svenskar har funnits verkar många tro när de inte på något vis kan hantera att se fattiga människor här idag.

I alla fall här var det välutvecklat och rikt som sagt och idag är Leeds en finansstad och räknas som ett shoppingmecka och har Europas största inomhusmarknad, Kirkgate Market. Och det finns en rad, Granary Wharf, Victoria Quarter, Trinity Leeds m fl. Victoria Quarter har ett av Europas största glastak i vacker mosaik och här är spektakulärt med en väldigt lyxig atmosfär. Det var intressant att se allt och vi har inget liknande alls i Sverige. Det som jag tänkte på här och nu vet jag inte om även jag togs som "äkta" brittisk, men jag tror inte det var avgörande, atmosfären var vänlig i hela stan, ja väldigt trevlig med ett bra bemötande. Här utanför staden skedde ju det hemska mordet på den kvinnliga politikern en vecka före omröstningen till EU och kanske det spelar in, så här ska vi inte ha det och folk har skärpt till sig. Här bor ju välutbildade många och i fina bostäder och kanske tar in världen lite mer. Och börjar fatta.

Den tyska marknaden som det inte fanns en endaste skylt om var lite svår att hitta, andra kom fram till oss och frågade:-) och Anna promenerade på, vi hade gått en omväg såg vi när vi kollade stan men nu kom vi fram och här hörde vi både en brittisk man som hånade det tyska och fick en skarp åthutning av frun och så kom ett gäng glada svenska studenter och pratade glatt på svenska. Vi tittade på allt, fina små caféer var uppställda och så fanns mat och honung bl a med tyska namn på, försäljaren skulle förklara och jag sa att tyska har jag studerat (talade det flytande en gång) men han var helt ointresserad av just det:-) men trevlig för övrigt. Han sa just så att de finaste julmarknaderna finns ju hos dem själva av den här typen. Jag kollade upp det och Salzburg nedanför Schloss Mirabell lär ha den vackraste (Österrike) och där har jag varit:-).

Ja en trevlig dag och intressant var det, jag har inte varit här förut, bara åkt igenom då och då och sett stationen tidigare.
En väldigt fin julmarknadsdag i Leeds, vilken himmel!
Vi gick på ett franskt café, plötsligt kände jag för det som omväxling och här hade personalen flaggor på sig från det land de kom ifrån, vår kom från Rumänien och var en jättesöt, mycket trevlig tjej, trodde att hon var svensk innan jag såg flaggan, ja kanske en bra idé, vad vet jag, mycket gott var allt och väldigt trevligt, kul att vi hittade det för det finns massor att välja på verkligen när det gäller caféer och restauranger
Här hade det börjat skymma lite redan
Älg på den tyska julmarknaden som sjöng så det stod härliga till, ja man trodde att man plötsligt hamnat i de svenska djupa skogarna;-)


4 kommentarer:

 1. Glad att vi kom iväg på detta :)

  SvaraRadera
 2. Trevligt med den julmarknaden.
  OCH kul att komma till Leeds också.
  Ser fint ut.
  Vilken fin latte du fick med stjärnan. Jättefin.
  Hmmm...ja det är väl så att du kommer från "rätt" land sas. Det har jag ofta tänkt på här, skandinaver och nordeuropéer står så högt i kurs. Jag har aldrig känt av rasism själv, tvärtom. MEN det beror säkert på området jag bor i delvis. Så mångkulturellt.
  Hade jag varit en invandrarkvinna från tex Honduras hade det varit mkt, mkt annorlunda. Eller från Irak. You name it. Du fattar säkert vad jag menar. Har ofta tackat min lyckliga stjärna över att jag kommer just från Sverige.
  So far, so good. Men det där kan ändras. Tycker att atmosfären i samhället blivit råare sen Trump valdes. Hemskt.

  SvaraRadera
 3. Annika, ja så roligt att komma hit och att det var julmarknader och juligt i hela stan. Väldigt trevligt! Och när hon kom med den latten så blev jag riktigt överraskad, så god och allt var gott där.
  Ja så sant, som svensk tar man mycket för självklart och passar in, tänker mycket mer på det nu att människor inte har det lätt fast de absolut inte är annorlunda än vi, bara vill leva, arbeta, tar väl hand om sina barn, är hur välutbildade som helst o s v men ändå räknas som sämre, hemskt är det. Så finns de som missköter sig men det gör det bland svenskar likväl.
  Och ja precis, vi vet snart inte hur allt kan ändras, Trump spelar in och påverkar utanför USA men det finns trumpar lite överallt som sticker upp nu. Känns oroligt på många sätt.

  SvaraRadera