lördag, maj 25, 2013

Hemmadag och hemmakväll

Var är ni undrar grannarna på landet? Ja vi är här, tänkte väl ett tag åka men vi var ju där förra helgen. Här var det tyst så jag undrade, hittade maken sovandes djupt mitt på dagen, hade somnat efter frukost. Betygen sattes klart i onsdags, talat med elever, och några kanske begär IG-prövning som innebär hela terminens innehåll och i de flesta fall orkar de inte ta det igen men någon vill och då får läraren ta hand om den handledningen nu. Maken har inte lov utan semester så småningom runt midsommar och börjar 31 juli igen med planering. Vi diskuterar aktuella händelser.

Tänk om eleverna som går i kommunala skolor fick lära sig och fick sådan information av politiker, t ex Björklund, att de går i de bästa skolorna? De har nästan till 100% behöriga legitimerade lärare, går i nyrenoverade skolor i grönområden, har bra skolmat, fina gymnastiksalar och även utegym. De tänker istället på de kompisar som har lång resväg till någon privat/friskola som ofta har stor andel obehöriga lärare men har blivit så påverkade av den snedvridna debatten att de tror det är det "fina" och så mycket bättre. Ja de eleverna på friskolorna får kanske lite/mycket högre betyg på de nationella proven och där behöver inte lärarna heller ta hänsyn till de resultaten i betygssättningen. Om de nu förstår resultaten själva.

Maken var med och "inventerade" lärarbeståndet på en friskola, där fanns f.d. elever med IG i språk som nu var anställda som lärare för att undervisa just i språk. Någon annan utbildning än gymnasiet hade de inte där de dessutom gått ut med IG i basämnena. De blev billigt för friskolans ägare kanske.

Och det låter lite kategoriskt för säkert finns det friskolor som är bra och fungerande, problemet har varit hittills att vem som helst kan starta en friskola.

Så tänk om de busen som går/gått där i de renoverade skolorna med god mat och med särskilt utvalda behöriga lärare och med en speciell kompetens ofta som klarar dessa områden, ja lite av eldsjälstypen och människointresserade kunde känna stolthet. Istället tror de att de har det sämre än andra, de kompisar som gått iväg från dem går i något "fint".
Ett par tjejer som skötte sina studier och planerade för framtiden sa: man säger Östermalm och Söder och enbart det men till våra ortnamn ska alltid läggas förort som ett skällsord. Så sant.

Journalister från övriga världen häpnar över de fina bostadsområdena som kallas förort här, de trodde husen skulle sakna tak ungefär och mer bestå av skjul. I så här fina hus strävar de själva att få bo, en bit bort från centrala stan, med stora badsjöar nära och mycket natur, de har ofta i sina länder eller världsdelar de sociala bostäderna med "problem"människor i City så det finns koll och så att de boende har nära till alla instanser de ska gå till. Därmed inte sagt att jag menar att förorterna här har problemmänniskor, mer de människor som blivit hänvisade hit. De som kom med tomma händer en dag. Våra "egna" problemmänniskor finns troligen ganska jämt spridda över vårt land.

I Gamla stan tänkte jag: stackars ungar, de lekte på en bakgård totalt grå och stel och fantasilös som de delade med någon myndighet, så enormt torftigt men så flashigt! Det är det att bo där men ingen barnvänlig miljö eller särskilt stimulerande även om deras hem sedan är tjusigt med tjocka stenmurar och nischer från medeltiden. Där var även den privata vårdcentralen något i hästväg, med outbildade anställda som utförde medicinska avancerade uppgifter med stora risker för patienterna. Blev nedtystat. Vet inte vad som hände sedan.

Allt sådant är intressant, hur vi ser på saker och ting, att vad som är fint i ett land kan vara motsatsen i ett annat.

Och jag lagade god middag, maken vaknade så småningom och tog en promenad till affären och tänkte denna gång att jag köper en stor ordentlig kyckling, det var bra, helt annorlunda i smak och saftighet. Ekologisk cider hittade han också, har jag inte sett tidigare:

2 kommentarer:

  1. Så sa jag när jag jobbade på en sån där farlig skola - att er skola är den finaste i hela Stockholm med bäst lärare. Vi diskuterade det ansla ofta faktiskt. Jag sa att jag kunde ha jobbat på vilken skola jag ville, men er är bäst. Kanske behövs fler stolta lärare i de här farliga områdena som inte är så farliga.

    SvaraRadera
  2. Anna, ja att lärarna också känner sig stolta som du säger och överför det på eleverna och lyfter fram det som är bra. Det har varit bra studieresultat i Botkyrka t ex och i Rinkeby fanns ju akademin med jätteduktiga elever men den brändes ned förut och byggdes upp igen, vet inte om eldsjälarna till lärare orkade fortsätta där.

    SvaraRadera