måndag, december 07, 2015

Sheffield tur och retur

Började med en cappuccino som alltid på Arlanda som denna dag var rätt lugn när det gäller resenärers antal men extra personal överallt. Det gick smidigt och så här hemma igen så upplever jag att det var väldigt skönt att lämna Sverige för ett tag, enormt skönt. Ja där med upplevde jag det. Kunna koppla av och se att folk från jordens alla hörn kan samspela, ja så där så man inte ens tänker på det eller tänker något om vi och dom. Vara ute i en storstad både tidiga mornar och kvällar och inte möta en enda konstig människa i något sammanhang som är aggressiv eller vill ha cigaretter eller väller in i stora karlgäng i affärerna och högljutt härjar runt, då åker man ut antagligen så folk vet att uppföra sig. Här hemma driver många runt och det gäller både svenskar och andra, inte trevligt vad det än är. I engelsk press debatterades Sverige mycket och de hade enormt välbyggda artiklar och långa om både små och stora orter och om landsbygden i synnerhet där allt gått överstyr med en aggressiv befolkning mot de nyanlända. Och vet att det stämmer till 100 % det som stod där tyvärr.

Förr firade vi jul på landet, kändes helt tryggt men på något år är det helt annorlunda, är inga grannar där övernattar vi inte denna tid. Är ju hemskt att man ska behöva tänka så. Men efter upprepade inbrott där i alla hus känns det obehagligt och de ökar ju mer och mer på småorter, usch och fy säger jag när gamla 90-åringar blir nedslagna i sina hem som sker idag. Det finns inga ord för hur rått det är.

Och s.k. elevhem för både svenska barn och flyktingbarn startas ofta på mindre orter med undermålig tillsyn av de unga, någon vill tjäna pengar men ansvaret är det si och så med. Skolan får ta stort ansvar så långt de orkar och det är svåra problem, vi vet ju ingenting egentligen hur många unga haft det, vi kan inte ens föreställa oss det och då behövs erfaren personal med hjärta och hjärna. Hur det ska gå undrar man verkligen.

Och nu ser vi än fler i kyla och storm som sitter ute, förfrusna. Jag går aldrig förbi någon utan att se eller hälsa och ger ofta något, att äta eller värma sig med och sådant som en handduk, duschtvål eller pengar. Det är ofattbart hur ett rikt land som Sverige kan agera: den gamla damen 81 år som överlevt förintelsen och överlevde dödsmarscher jagade av tre diktatorer från tre olika länder i Europa vid olika perioder under andra världskriget, hennes mor bar henne, syskonen föll på tundran och frös ihjäl, de kunde inte begravas berättar hon utan hundarna tog dem. Hon sover ute på en trappa i Sverige nu för sina barnbarns skull, hon önskar innerligt för dem att de ska får det bättre än hon fick så hon försöker. Det är ju helt absurt att vi behandlar människor så olika och även att vi har egna hemlösa i detta land som sover ute i vinterkylan. Och så alla de som kom och kommer fortfarande barn som vuxna. De räknas lite mer och får boenden om inte tälten blåst iväg förstås. Vilket kaos!

Och lagar här behöver inte följas enligt många män, kvinnorna är tysta, de lagar gäller som de har med sig, och familjer säger att de inte vågar tända en adventsljusstake för att väcka den björn som sover, de har fel inriktning då enligt andra landsmän. Sverige är tafatt, mycket, och svenska politiker i synnerhet. En krönikör skrev lite kul, han bor utomlands men återvänder ibland, vi har visst en religion i det sekulariserade Sverige säger han, starkare än något annat och det är sopsortering:;-), han berättar att han lagt fel och aldrig tidigare i sitt liv fått sådana utskällningar. Så istället för kyrkan går svenska folket på söndagarna till sopsorteringsställena, i detta stressade land finns ingen annan tid och klimatet är viktigare än något annat utom för en viss herre, han som inte unnar oss badkar, tycker att de ska förbjudas medan frugan simmar i egen pool varje dag, hmm. Ja han som nu får nästan 8 miljoner till om året, totalt 135 miljoner av pensionärernas pension och alla skattebetalare och det går främst till fester och resor. Konstigt att inte folk reagerar mer på det. Jag vill inte betala ungarnas 30000-kronorsklänningar! Absolut inte! Ja lite så, det var skönt att slippa se eländet ett tag. Och andra länder i Europa som blir utskällda som UK de låter inte flyktingarna betala helt sanslösa summor för att drunkna i båtar utan hämtar dem i chartrade plan och har då redan planerat boende och skolor från första dag och snart är de vuxna ute i arbetsliv och är en del av samhället. Och tar då inte emot så många på en gång så det blir helt fel både för dem som kommer och andra. Såg absolut inte ett enda gäng som drev omkring planlöst, tänkte inte på att något var annorlunda alls.

Här har nu kommit i år drygt 32000 ensamkommande flyktingbarn, Sverige har som enda land i Europa givit upp ålderskollen, dessa barn kostar 2 miljarder per månad, och ska alla placeras i antingen familjehem eller HVB-hem. Privata aktörer finns det gott om, lycksökare som andra och det är inte familjehemmen som får 60000 per månad. Men det är kostnaden för enbart boende och "omsorg" sedan tillkommer förskola, skola, sjukvård, tandvård och allt annat. Och så är det ca 170000 till som kommit som delar av familjer eller ensamma vuxna. Sverige borde organiserat alltihop statligt på något sätt, att ordna boenden som är rimliga och ger arbetstillfällen för många men sköts jämlikt över hela landet. Plötsligt i vår kommun placerades 90 stycken av Migrationsverket utan att kommunen visste något. Kommunen ska ju ta hand om dem rent praktiskt. Migrationsverket bad om ursäkt men man undrar ändå hur de hittade ett boende plötsligt, måste ju vara någon privat som de interagerat med. Nog om detta...tror jag...nu blir här Englandsblogg:-)
Och vi lyfter och ser "Stockholm i mitt hjärta":-) och sedan är inflygningen över England så fin, över land och hav, berg och dalar och man ser mer och mer av alla städer, så det finns i mitt hjärta också. Där emellan denna gång var det gräslig storm och innan vi lyfte tänkte jag som så att de tar inga risker, ändå kan man ju inte riktigt veta högt däruppe hur det utvecklas och det gjorde det, utvecklades, väldigt skönt att landa sedan, extra koll på flygplatsen, tog tåget från Manchester som hade lite extra stopp och koll, möttes sedan av dotter och måg på Sheffields station. Åkte iväg på lite sen kvällsshopping redan då, ja lite extra gott till frukost m.m. tänkte vi oss:-) och pustade ut efter denna dag, tacksam.

2 kommentarer:

  1. Förstår att du hade det bra med Anna. Kommer hon hem och firar jul med er? Eller blir det England i jul för henne?
    Ja, svenska politiker är så himla flata, jag skäms nästan. Skämdes ffa för en vecka sen då en viss person stod och grät.
    Tänker mkt på sverige nu, kan jag säga. OCH situationen där. Hur kan skeppet vändas?
    Nä, ser fram att läsa mer om din Englandsresa nu istället :-)

    SvaraRadera
  2. Annika, ja väldigt skönt var det och så roligt! De firar jul i England, det är alltid rätt joxigt att resa då, vi har gjort det många jular och även de men varit stressigt den tiden. Det är förstås jobbigt att vara i olika länder, särskilt nu känns det konstigt i denna oroliga tid att inte bo i samma land.
    Glad att det är såpass nära ändå och går smidigt att resa dit.

    Ja Sverige blir man matt utav, svårt att koppla av här, men känns ändå bra att bo i Stockholm ännu om det är Sverige man bor i.

    Det blir mer om England:-)

    SvaraRadera