tisdag, september 08, 2015

Scarborough V

Här bodde John Wesley, född 1703, död 1791, han var anglikansk präst men tyckte att kyrkan inte såg tillräckligt till de mindre bemedlade och fattiga och utslagna så han började att predika om detta och hann göra så en tid tills det förbjöds. Då fortsatte han på egen hand med sammankomster tillsammans med sin bror Charles och George Whitefield, (en präst med utbildning från Oxford och som var den som grundade University i Pennsylvania, ja både han och Wesley reste till Amerika och talade i sammanhang för enorma skaror av människor). 
Men här i England höll de möten för gruvarbetare och andra, även rika människor hade de som syfte att nå för att ändra deras attityder och han nådde fram, de besökte många som hade det svårt och gav hjälp och namnet metodister kommer ur att det var så välorganiserade. Storbritanniens första fackföreningar bildades ur denna rörelse, tänk vad mycket gott det kommer ur människors engagemang som vi bara tror kanske sker ändå. Så småningom grundades Metodistkyrkan och den spreds vidare till USA vilket John Wesley var tveksam till, där "amerikaniserades" kyrkan och har en biskop och det är den grenen som den svenska Metodistkyrkan tillhör, fast nu är det mesta Equmenia här men som det var innan kyrkorna gick samman.
Vi gick uppför branterna till St. Mary´s Church, en mycket vacker och gammal kyrka från en annan tid. År 314 var kristendomen etablerad i York och runt 400 var det romarrikets kristna som tog överhanden här där det varit keltiska influenser tidigare. Kyrkan har varit med om det mesta men står här. Det är alltid så trevligt i engelska kyrkor, personal finns att berätta om man vill och alltid ett fint och trivsamt café.
Den blå blomman växer vilt överallt, också här vid den stora kyrkogården, även på dotters och mågs förrådstak:-), jag tycker att den är fin och skulle gärna ha den på landet att växa vilt

2 kommentarer:

  1. Den där blomman är ogräs från Spanien och den tycker jag inte om :)

    SvaraRadera
  2. Anna, ja den växer verkligen överallt, tar över kanske och kväver annat men på stuglandet kunde den få finnas, konstigt att den inte finns i Sverige, den kanske inte kan växa här, så många svenskar som åker till Spanien året om, så borde den annars kommit med i något bagage:-)

    SvaraRadera