torsdag, juni 13, 2013

Just det har jag tänkt på

En forskningsstudie visar att de små ett-åringarna har höga värden av stresshormonet kortisol. Sådana studier har jag gjort på idrottskvinnor/män och många andra grupper som lever extraordinärt men inte på barn.

Nu har det gjorts på de barn som vistas på utedagis, ja jag vet det heter förskola;-). Och referensgrupp finns med barn som vistas på mer konventionella dagis, för idag har nog alla småbarn förhöjda värden av de olika stresshormonerna med de föräldrar som hetsar runt idag och t o m glömmer att de har barn.

Det har antagits att det ska vara så hälsosamt att låta de små liven bylta på sig så de knappt kan röra sig (de riktigt små står också helst på ett och samma ställe och rör sig inte alls), frukost, mellanmål och lunch intas ute på någon stock eller sten och däremellan leks med kottar och klättras och fars omkring i skogen eller kanske i sämsta fall på någon tråkig gård. Och de minsta får sin sovstund ute. För det är så hälsosamt.

Men det blir ingen riktig vila och återhämtning, vi kan ju bara gå till oss själva! Så skönt det är att ta paus och komma in i värmen då och då om vi vistas ute. På sommaren när vi joxar i våra trädgårdar sitter vi oftast inte på en sten med kaffekoppen utan i en Baden-Baden eller liknande.

Och våra årstider dessutom, den lååååånga vintern. Och kalla med blåst och kyla. Vi är inte många som är ute hela dagar då och de vuxna som har ett sådant arbete går in i värmen och tar paus med jämna mellanrum. Det är lagstadgat.

Nu vet inte forskarna om stressen är fysisk eller psykisk, jag antar att den är både och. Det visade våra studier på vuxna. Barn är säkert ännu känsligare och det bådar inte gott för hjärnans utveckling med stresspåslag så tidigt. Värdena var patologiskt förhöjda. Jag funderade vidare på att säkert har inte småbarns kortisolvärden mätts tidigare, inget man brukar göra, och kanske alla barn har något förhöjda värden i detta stressamhälle men nu skiljde dessa "utebarns" värden sig från övriga. Det ska forskas vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar