måndag, juni 10, 2013

I lärarrummet

står:
"Ska det vara så otroligt svårt att skilja på de och dem? Skärp er!
Det är exakt samma sak som att skilja på jag och mig, du och dig eller vi och oss.
Tycker dig inte att det är drygt att läsa när mig har bytt orden? Dig kanske inte bryr du, men mig tycker det blir störande för läsningen. Det kanske inte spelar någon roll för du, men för jag spelar det roll. Oss är många som stör sig på ni som inte kan skilja på nominativ och objekt. Kan inte er visa vi lite hänsyn?"

;-) Ja är det så det känns i en svensklärarsjäl måste vi lära oss att visa mer hänsyn mot "dom";-)
Sök svar på språkfrågor i Frågelådan! 

Fråga:
När skriver man de och när skriver man dem?
Svar:
Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem. Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja de: Vi/de har inte gjort något fel. Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja dem: Oss/dem har han aldrig brytt sig om. Ibland stöter man på ett de som inte går att byta ut mot vare sig vi eller oss. Det finns i fraser som de arga bina och de svåra fallen och skrivs alltid de.
Om man ändå är osäker är det störst chans att det blir rätt om man väljer de.

Grammatiska regler för de/dem som objekt och efter preposition.
Tidigare var dem den enda möjliga formen som objekt och efter preposition. I dag är ofta både de och dem möjliga. Men det finns fall då det bara fungerar med dem. Det gäller när följande tre villkor alla är uppfyllda:
1. ordet står i objektsställning
och
2. ordet syftar på något som har nämnts tidigare
och
3. ordet följs inte av några restriktiva bestämningar i form av som-satser, prepositionsattribut eller particip.
Därför ska det vara dem i Snöfallet blev häftigt. Några av förarna hade kört i diket, så Lennart fick dra upp dem. Då är dem objekt, dem syftar på de tidigare nämnda förarna och dem följs inte av någon bestämning.
Och därför går både de och dem bra i Snöfallet blev häftigt. Lennart fick dra upp de/dem som hamnat i diket. Då är de/dem visserligen objekt, men de/dem syftar inte på något tidigare nämnt och de/dem bestäms av en som-sats.
Men det enklaste är naturligtvis att göra vi/oss-testet.




1 kommentar:

  1. När vi är inne på grammatikområdet och svenska språket "så" används just det mycket, "så" alltså:-), under min skoltid utgick det i uppsatser, fel alltså, frågar maken hur han gör, ja idag ser man mellan fingrarna med en hel del men fel är det med "så" där. Undrar om jag fallit in i det själv och använder det här och där och ser i inlägget med duschen "så":-) har jag skrivit det helt i onödan. "Så" installerade jag en ny dusch, så ska helst strykas där. I andra sammanhang ska det stå "så", men det är en annan sak.

    SvaraRadera