måndag, oktober 10, 2016

Vi kommer tillbaka

Ja vi åkte till Eyam ännu en dag för det finns så mycket att se och hela byn är så vilsam och vacker. Denna dag var igen en väldigt vacker och varm sommardag och vi gick en liten pilgrimsvandring i den vackra naturen och på stigar där andra gått före för länge sedan och nu. Andra vandrare såg vi också, så där riktigt sportigt och hurtigt klädda och snabba cyklister mötte vi på vägen när vi kommit förbi alla små passager och grindar, de tränade sin styrka ända från Manchester, det vet vi för vi måste fråga en sån där framrusande karl om han visste vägen:-), nej tyvärr sa han men sen vände han snabbt och tog en paus och sa att han inte kände till denna trakts historia, det gjorde däremot nästa som kom och kunde visa oss vägen till källan där vi nästan var då, men vi gick och gick och kom aldrig fram tyckte mest jag:-). Ja det löste sig och det gick bra att gå trots sandaletter:-)
Här är brunnen eller källan, långt ifrån själva byn och en lång brant väg är det hit. Matvaror och mediciner lämnades till invånarna här från slottet Chatsworth och de som ännu var friska hämtade dem och vatten.
Det här är The Boundary Stone som utgjorde en gräns för människorna som satt sig i karantän frivilligt, här lämnades pengar som betalning för varor och mediciner och pengarna desinficerades i ättika.
Man forskar på detta, för pesten finns idag, digerdöden är det hemskaste vi känner till som kom till Norden 1349 och halva Europas befolkning dog i den. Även idag finns pesten, och det är samma bakterie som denna, i Afrika, Asien och Sydamerika där det tillsammans drabbar ungefär upp till 3000 människor varje år. Bakterien förs från loppor via råttor till människan. I USA i sydvästra delen så är det ca 10-15 fall per år och där är det loppor via präriehundar och jordekorrar som för smittan till människan. Man är noga med eller ska vara det, att avlusa även hundar och katter därför. Idag finns två olika speciella antibiotika som kan bota men inte alla och sjukdomen ska ju snabbt upptäckas i så fall. Jag som studerat mycket farligt och mindre farligt i mikroskop under yrkesutövande tyckte det var intressant att studera denna bakterie men här på nätet räckte tyckte jag.

Några i byn Eyam överlevde och man har hittat mutationen Delta 32 hos dem och det är främst vi i Norden och de Baltiska staterna som också har den i högre procent och har därmed ett skydd. Mycket intressant! Idag finns ju också kolera aktivt med stora utbrott och det är också en bakterie och det finns vaccin och behandling som tur är om det är tillgängligt just då där det händer. Ebola däremot är ett virus och det finns ingen bot. Och nya virus och bakterier kommer ständigt.

Vi vandrar tillbaka till centrum i byn igen och besöker det fina Eyam Hall. Ett helt fantastiskt hus, ja hus och hus är väl mer som en stor herrgård, som byggdes och blev färdigt 1672, ja efter all sorg som drabbat byn. Ett Jacobean style manor house som byggdes av familjen Wright och ännu idag ägs av den familjen i rakt nedstigande led. Det har inte kunnat besökas så här mer än i ett par år för familjen har bott där själva, numera har de en deal med National Trust som lånar det och driver alltihop med hjälp av volontärer i mängd, läs studenter och en mängd pensionärer. Trevliga pensionärer dök upp överallt i huset och berättade gärna för oss besökare. Ett föredrag hölls innan vi gick runt själva.

Jätteintressant är det verkligen, först fick vi se den moderna familjens liv, hur trevligt som helst och generöst visade de sitt liv där sedan finns all historia från 1600-talet bevarad. Och trädgården är som ett paradis, otroligt vacker. Café, liten matbutik med närodlat finns, hantverk m.m. Familjen som hade flera yngre barn bor nu i annat hus och vi får se hur det blir framåt, det är utlånat i några år till.
 Fantastiska tapeter från 1600-talet i tyg, de hade suttit med baksidan ut någon våd, om det hette så på denna tid:-), så därför finns den röda färgen kvar som på den nedan och de andra vackra färgerna med:
                                  Barnens rum med fina och roliga saker finns bevarat
Köket, det används idag, finns spisar och utrustning av lite nyare modell
 Vi gick länge i trädgården, den var så fin och gick bra att sitta där om man så ville, mycket att titta på och så trevligt att vandra runt här:
Går upp och kikar in i trädgårdshuset för redskap ifall jag skulle bli volontär:-)
                                                           Och så dagens "Lizzie"

4 kommentarer:

  1. Verkligen mycket att se i Eyam! Jag har delat upp mina inlägg :) idag om kyrkan. Funderar på en tripp till Chatsworth imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna, ja det är det verkligen, en plats att minnas och tänka på och även återvända, är mycket speciell och så vacker. Blev lite långt inlägg att hålla reda på men jag tog det ihop, tänkte dela upp det jag med men körde på:-). Kul att vi skriver om Eyam båda idag utan att veta det:-). Ja så fint på Chatsworth, såg dina höstbilder från förra året tagna just idag, så otroligt vackra.

      Radera
  2. Så vackra, soliga och fina bilder i dagens inlägg.
    KUL att besöka det huset och se hur familjen bodde. Sådant är så intressant.
    Sängen ser ju, minst sagt, MAFFIG ut :-D.
    ha en riktigt fin och bra måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika, tack:-), så fina minnen och det är verkligen kul att fota och ha dem att titta på sen. Ja så intressant med alla dessa platser och vackra att besöka, sängen ser inte så pjåkig ut, den hade den moderna familjen också, kul tycker jag. Tack detsamma! En fin måndag önskas dig med!

      Radera