onsdag, mars 02, 2016

Kulturvandring i Sheffield

Vi promenerade runt i gamla kvarter i City och tittade på bebyggelsen, de fina murade husen, fina målningar på murarna finns lite här och där som hyllningar till människor eller händelser.
Hela det vita huset är till salu, renoverat och med fina lägenheter, bara att slå till, väldigt välskötta är de gamla flerhundraåriga husen med omsorgsfulla renoveringar gjorda
En mycket gammal kyrka, tror den används igen, ligger nära den stora katedralen, kom till många hundra år innan den
I detta hippa kvarter bodde Anna förut, ja efter universitetsstudierna, då Anna kom till Sheffield för studier bodde hon i övervåningen på ett viktorianskt hus, men här i kvarteret hyrde Anna och blivande maken en lägenhet sedan som verkligen ligger centralt men idag fått lite stimmigare nattliv, så väldigt skönt med eget hus ett par kilometer från City med egen trädgård. Men innan dess var det många turer på bostadsmarknaden, en erfarenhet det också och att köpa hus är enligt de infödda engelsmännen det svåraste i livet. Det gick ju bra det med.
Här ser man bort mot Peak District
 Vi gick in på ett museum om glas, Turner Museum Of Glass, ja glas tillverkades ett par tusen år f. Kr. i länderna där långt bort, sett en del på Medelhavsmuseet av dem, här berättades om den engelska tillverkningen och så kom vi långt efter men det fanns mycket från vårt 1900-tal och bl.a. Edvin Öhrströms vaser, ligger idag runt 250.000 kr så har ni någon hemma så var försiktiga med blommorna i den:-), Öhrström har ju gjort vår berömda glasskulptur på Sergels torg som vi fick vänta väldigt länge på att se belyst som tanken var från första början. Ja det stod en hel del om skandinaviskt glas här och om tjeckiskt, så vi kände oss som hemma:-).

4 kommentarer:

  1. Det var roligt att se ordet Syrien i ett positivt sammanhang, som tillverkare av det finaste glaset och allra först med det tror jag även att det stod. Fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna, ja precis, är väldigt intressant och jag fick veta det vid besök på Medelhavsmuseet här när jag var på en utställning om de allra äldsta glasen. Otroligt! Och tack:-)

      Radera
  2. Bra info, glasblåsandet började i Syrien när vi gick här och samlade nötter :) http://www.britannica.com/technology/glassblowing

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna, så intressant! Det är med sorg man läser idag och får veta om all utplåning av kulturen där, hur den blir krossad till grus. Flertusenårig, finns inte bara hus, tusenåriga kyrkor, konst utan handskrivna skrifter som berättar, om kultur, om Bibelns historia, ja då när vi plockade nötter;-)

      Radera